Maggie Widstrand (SE)

Rollsättare, barn- och ungdomsrollsättare för film, tv och teater. Hon rollsatte sin första film 1989.

Maggie Widstrand har arbetat med att rollsätta barn och ungdomar till film och tv-serier i snart trettio år. Hon säger att hon ”letar överallt, hela tiden” med radarn ständigt påslagen. Vilket har resulterat i att hon har hittat barn till roller i snart sagt alla kända svenska barnfilmer de senaste decennierna – i alla fall de som inte rollsatts av Catti Edfeldt! Catti har för övrigt varit mentor när Maggie startade i filmbranschen och de jobbar numera gärna tillsammans.

Maggies lista på filmer hon har rollbesatt har nyligen passerat 100-strecket – Glasblåsarns barn, Patrik 1,5, Låt den rätte komma in, I taket lyser stjärnorna och Tusen gånger starkare är bara en handfull av dem.

På senare tid har hon varit rollsättare på Borg – där rollen till slut kom att spelas av Björn Borgs egen son Leo – och på Goran Kapetanovićs film Krig.

Krig var väldigt rolig att rollsätta, eftersom det var så många barnroller och det då är extra viktigt att barnen kan ”bära” filmen. Alla barn utom huvudrollsinnehavaren Loke Hellberg kommer från olika platser i Skåne. Det är kul och utmanande att hitta barn på andra platser än Stockholm, där jag oftast jobbar ifrån, säger Maggie.

Två större satsningar är de båda streamingjättarna HBO:s och Netflix första satsningar på den svenska dramamarknaden: Lukas Moodyssons kommande tv-drama Gösta och Malin Persson Giolitos rättegångsroman Störst av allt, som  blir den första svenska Netflix-originalserien.

Maggie Widstrand tycker det är stimulerande med olika sorters sammanhang – vid ett givet tillfälle kan det handla om roller för en tv-serie, en långfilm, en teaterpjäs och en musikal.

-Förut gick man kanske mer på uttagningar för att man tyckte att det verkade kul att skådespela i en film. Nu märker man mer av detta med det möjliga kändisskapet som en faktor.

Hon har också gjort en annan intressant iakttagelse i sitt umgänge med barn:

– En stor skillnad mot förr är barnen helt enkelt är sämre på att låtsas nuförtiden, eftersom självlekande leksaker och datorer är självklara inslag i deras vardag. De behöver därför inte använda sin fantasi på samma sätt som tidigare.

Maggie Widstrand ”hittar” många barn och ungdomar genom att vara ute på skolor och leta – och bland vänner och bekantas barn. Hon tar också kontakt med teaterskolor där det finns unga med lite erfarenhet, men försöker ständigt leta ny talang.

I sitt arbete börjar Maggie givetvis med att läsa manus och diskutera med regissören om vad hen letar efter. Sedan försöker hon tänka brett och inte leta efter ­utseende eller speciell hårfärg – utan efter uttrycksfulla och karismatiska barn som passar in i rollen.

2010 belönades Maggie Widstrand med en Gullspira för sina insatser i svensk barnfilm.

(2017) Intervju, citat ur intervjuer SVT, Metro jobb

 

 

Basic info

Main profession: Other profession
Born: 1963
Active: 1989-

Filmography

Regiassistent:
Sune i Grekland – all inclusive (2012)
Bang Bang Orangutang (2005)
Rollsättare:
Störst av allt (tv-serie, Netflix, 2019)Gösta (tv-serie, HBO, 2019)Ensamma i rymden (2018)
LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet (2018)
Sune vs. Sune (2018)
Swoon (2018)
Ted – För kärlekens skull (2018)
Krig (2017)
Korparna (2017)
Borg (2017)
Jag älskar dig – en skilsmässokomedi (2016)
Pojkarna (2016)
Siv sover vilse (2016)
Upp i det blå (2016)
I nöd eller lust (2015)
LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra (2015)
Så ock på Jorden (2015)
Hallåhallå (2014)
Hemma (2014)
Krakel Spektakel (2014)
LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby (2014)
Micke & Veronica (2014)
Min så kallade pappa (2014)
Pojken med guldbyxorna (2014)
Resan til Fjäderkungens Rike (2014)
Sune i fjällen (2014)
Tommy (2014)
Turist (2014)
Emil & Ida i Lönneberga (2013)
Eskil och Trinidad (2013)
Faro (2013)
Förtroligheten (2013)
IRL (2013)
LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet (2013)
Mig äger ingen (2013)
Monica Z (2013)
Sune på bilsemester (2013)
Tyskungen (2013)
Vi är bäst! (2013)
Cockpit (2012)
Dom över död man (2012)
Hamilton 2 – men inte om det gäller din dotter (2012)
Hypnotisören (2012)
Isdraken (2012)
Nobels testamente (2012)
Sune i Grekland – all inclusive (2012)
Arne Dahl: Misterioso (2011)
Hotell Gyllene Knorren – filmen (2011)
Kronjuvelerna (2011)
Tusen gånger starkare (2010)
Flickan (2009)
I skuggan av värmen (2009)
I taket lyser stjärnorna (2009)
Mannen under trappan (2009)
Superhjältejul (2009)
Wallander – cellisten (2009)
Wallander – dödsängeln (2009)
Allt flyter (2008)
Honungsfällan (2008)
Låt den rätte komma in (2008)
Maria Wern – Främmande fågel (2008)
Patrik 1,5 (2008)
Ping-pongkingen (2008)
Vi hade i alla fall tur med vädret igen! (2008)
Allt om min buske (2007)
Bror & syster (2007)
Daisy Diamond (2007)
Den nya människan (2007)
Ett öga rött (2007)
Nina Frisk (2007)
Beck – skarpt läge (2006)
En liten Tiger (2006)
En uppstoppad hund (2006)
Förortsungar (2006)
Kronprinsessan (2006)
Offside (2006)
Van Veeteren – Svalan, katten, rosen, döden (2006)
Bang Bang Orangutang (2005)
Buss till Italien (2005)
Det luktar Urban (2005)
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (2005)
Manderlay (2005)
Van Veeteren – Münsters fall (2005)
Percy, Buffalo Bill och jag (2005)
Wallander: mörkret (2005)
Vinnare och förlorare (2005)
Den bästa av mödrar (2005)
Fröken Sverige (2004)
Elina – som om jag inte fanns (2003)
Errol (2003)
Misa mi (2003)
Ondskan (2003)
Solisterna (2003)
Tur & retur (2003)
Vera med flera (2003)
Laura Trenter presenterar: Det brinner! (2002)
Laura Trenter presenterar: Hjälp! Rånare! (2002)
Laura Trenter presenterar: Pappa polis (2002)
Livet i 8 bitar (2002)
Agnes (2001)
Barnen på Luna (2000)
Den bästa sommaren (2000)
En häxa i familjen (2000)
Tillsammans (2000)
Tomten är far till alla barnen (1999)
Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
Glasblåsarns barn (1998)
Längtans blåa blomma (1998)
Skuggornas hus (1996)
Rederiet (1992)
Önskas (1991)
Hemligheten (1990)
Övrig medarbetare:
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)
På andra sidan (2001)
Nils Karlsson Pyssling (1990)
Guvernant:
I nöd eller lust (2015)
Hamilton 2 – men inte om det gäller din dotter (2012)
Söndagsbarn (1992)
Tack till:
Anton som ingen ser (2008)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2010 Gullspira

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles