Maria Blom (SE)

Regissör, manusförfattare, dramatiker. Född 1971 i Täby. Verksam sedan 2004.

Maria Blom är uppvuxen i Täby norr om Stockholm, men är idag starkt kopplad till sina nuvarande hemtrakter, Dalarna och Falun. Detta efter att hon slog igenom 2004 med filmen Masjävlar, där hon stod för både manus och regi. Masjävlar vann Guldbaggen för årets film och för bästa manus, samt nominerades för bästa regi. Men innan Masjävlar blev till film var det en teaterpjäs. Maria Blom hör också hemma i teatervärlden – redan i grundskolan framträdde de egenskaper som senare skulle göra henne till teaterregissör och dramatiker. Maria Blom har regisserat en rad teaterpjäser, bl.a. “Dr Kokos Kärlekslaboratorium” (1997) på Stockholm stadsteater och “Under hallonbusken” (2011) på Dramaten. Som barn gillade hon att ha den drivande rollen i de små teaterprojekt hon skapade, och menar att för att vara filmregissör krävs att en vågar ta plats, breda ut sig och undvika överanalyserande.

Masjävlar brukar tillsammans med Nina Frisk (2007) och Fishy (2008) omskrivas som en triologi, förenade i huvudsak av huvudkaraktärerna som alla är singelkvinnor i filmer i liknande anda. Blom står för både manus och regi i alla tre filmerna, men egentligen är det Fishy som kom till först i kronologin, 2002, trots att den fick premiär sist av de tre, 2008.  Det kan kanske sägas peka mot Maria Bloms konstnärliga integritet, hennes medvetna val att lägga Fishy på hyllan trots att den var mer eller mindre färdig, för att hon föredrog att ha Masjävlar som sin långfilmsdebut.

Med HallåHallå (2014) fortsätter Maria Blom på tidigare inslaget spår samtidigt som det blir mer komplicerat. Kvinnor fortsätter spela huvudrollen, hon fortsätter också vara singel men här med ett annat privatliv. I filmen finns också ett förhållandevis explicit klasskampstema, som också tidigare skymtat i Bloms filmer, med huvudkaraktären Disa som arbetar som undersköterska och tar sig an systemet som berövat en av hennes kollegor dennes jobb. Det är förstås bara en del av den komiskt kantade handlingen. Filmen vann publikpriser vid internationella filmfestivaler i både Lübeck och Hamburg.

Maria Blom har genom karriären också lärt sig att hon föredrar lyckliga slut, efter att ha tampats med flera mindre lyckliga. De senaste åren har hon också rört sig mer mot att endast regissera, mot att som tidigare själv även skrivit manus. Med familjekomedin Monky (2017) prövar hon ny terräng, med ett manus av Anders Weidemann, och den hittills dyraste huvudkaraktären i svensk film; den animerade apan Monky. Det är Bloms första familjekomedi, och den första av hennes filmer där hon inte själv står som delaktig i manusarbetet. Projektet ansågs till en början nästintill omöjligt, eftersom den här typen av film sett till teknik, omfång och storlek på produktion, inte riktigt gjorts tidigare i Sverige.

Som regissör menar Maria Blom att hon inte är någon ”demonregissör”, hon vill att hennes team utgörs av ”snälla människor”, men har ändå tidigare i sin karriär menat att det förmodligen krävs lite av ett svällande ego för att arbeta som regissör. Frida Hallgren spelar mamman My i Monky, och beskriver Maria Bloms sätt arbeta som att ”hela ’snygg-grejen’ är borta”, med regiinstruktioner som ”Fula till det!” (DN 19/12/17).

Freya Kilander (2017)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1971
Active: 2004-

Filmography

Regi:
Monky (2017)
Bamse och häxans dotter (2016)
Hallåhallå (2014)
Fishy (2008)
Nina Frisk (2007)
Masjävlar (2004)
Manus:
Hallåhallå (2014)
Fishy (2008)
Nina Frisk (2007)
Masjävlar (2004)
Manuskonsult:
Bamse och häxans dotter (2016)
Övrig medarbetare:
Bamse och häxans dotter (2016)
Losers (2014)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2005 Guldbagge Bästa manuskript, Masjävlar (2004)
2005 Guldbagge Bästa film, Masjävlar (2004)
2005 Guldbaggenominerad Bästa regi, Masjävlar (2004)

Do you know more about Maria Blom?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles