Marianne Ahrne (SE)

Författare, regissör, klippare och manusförfattare. Född 1940 i Lund. Filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet 2003-2006. 1965 fil. mag.-examen vid Lunds universitet, 1967-1969 studerade regilinjen vid Svenska Filminstitutets filmskola.

Marianne Ahrne blev historisk när hon som första kvinna vann en Guldbagge för bästa regi 1977 för filmen Långt borta och nära, 13 år efter att priset började delas ut.

Hon växte upp hos sina morföräldrar i Falköping. Efter studenten fick hon ett stipendium för att studera i USA. Där började hon skriva noveller och dikter. 1965 tog hon en fil. mag.-examen vid Lunds universitet och 1967-1969 studerade hon på regilinjen vid Svenska Filminstitutets filmskola.

Ahrne gjorde under utbildningen och strax därefter flera kort- och dokumentärfilmer som skildrar ämnen som teater, Ferai (1970) och Få mig att skratta (1971), och ålderdomen, Promenad i de gamlas land (1974), gjord i samarbete med Simone de Beauvoir. Senare har hon gjort dokumentärer som Kamelresan, om hur hon begav sig till indiska Rajasthan för att delta i kamelkapplöpning.

1975 kom novellfilmen Fem dagar i Falköping som visades på biograf tillsammans med Stig Björkmans Den vita väggen.

Ahrne långfilmsdebuterade 1976 med Långt borta och nära. Den handlar om Mania, vårdare på ett mentalsjukhus, där hon möter en ung man som upphört att tala. För henne blir mötet omvälvande och ett steg in i det okända. Filmen möttes av övervägande positiva reaktioner, visades på den prestigefyllda sidoserien ”La Quinzaine” vid filmfestivalen i Cannes och såldes till ett 20-tal länder.

1980 debuterade hon som romanförfattare med “Äppelblom och ruiner”. Boken skildrar en relation som Ahrne fick till en av patienterna på Långbro under planeringsarbetet och inspelningen av Långt borta och nära.

1978 kom Frihetens murar, om den argentinska skådespelare Sergio som kommer till Sverige, ett land som han tror är paradiset. Han flyttar in hos Karin, en 50-årig kvinna. I samma hus bor den yngre Anita, med en 9-årig dotter. Anita är förälskad i Sergio men de kan inte nå varandra. Filmen mottogs svalt av kritikerna och det kom att dröja åtta år innan nästa långfilm, På liv och död hade premiär. Också den filmen mottogs svalt.

I sina filmer skildrar Ahrne ofta kärleksrelationer, problem som kan uppstå i dessa och psykologiska processer människor emellan.

I dokumentären Gott om pojkar, ont om män? (1995) har hennes ställningstagande kring män och kvinnor och deras egenskaper varit starkt ifrågasatt. I filmen samtalar Ahrne med läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robert om män och mansroller utifrån egna erfarenheter och tankar. Kritik och debatt utbröt också när Ahrne och Robert följde upp med Flickor, kvinnor – och en och annan drake (1997). Avsikten med de bägge filmerna, har Ahrne kommenterat, var att påvisa det allmänmänskliga och att öka förståelsen mellan män och kvinnor med utgångspunkt från människors berättelser och tankar i terapeutiska samtal.

Ahrne har också regisserat omtyckta TV-serier som Den tredje lyckan (1983), Flickan vid stenbänken (1989), efter böcker av Maria Gripe, samt Maskrosbarn (1989), som bygger på egna erfarenheter.

Hennes tid som filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet präglades av viss turbulens. Hon kritiserades för att vara sexistisk och att missgynna kvinnliga regissörer efter ett uttalande om att ”rollen som arbetsledare kan vara svår för kvinnor” (Filmkonst, nr 92).

Marianne Ahrnes konstnärliga utövande spänner över många olika ämnen och medier. Förutom filmer och böcker har hon gjort teaterföreställningar och i TV- och radioprogram har hon berättat om halsbrytande eskapader alltifrån hur hon rymde till Paris i tonåren till hur hon paddlade nedför Mississippifloden i en gummiflotte.

Marika Junström (2016)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1940
Active: 1967-

Filmography

Regi:
Fem över tolv (2000)
Flickor, kvinnor – och en och annan drake (1997)
Gott om pojkar, ont om män? (1995)
Jerzy Grotowskis Teatr Laboratorium (1992)
Resa i åskådarens inre (1991)
Rosenholm (TV-serie, 18 episoder, 1991)
Flickan vid stenbänken (1989)
Kamelresan (1989)
Santosh – ökenflickan (1989)
Anand – en pojke med två ansikten (1989)
Varsågod och rid! (1989)
Maskrosbarn (1989)
På liv och död (1986)
Wien – i skuggan av det förflutna (1986)
Den tredje lyckan (1983)
Svenska färger (1981)
Frihetens murar (1978)
Långt borta och nära (1976)
Fem dagar i Falköping (1975)
Promenad i de gamlas land (1974)
Drakar, drömmar – och en flicka från verkligheten (1974)
Jag gillar inte att leva ute i det fria (1972)
Schackspelet (1972)
Den siste riddarvampyren (1972)
Storstadsvampyrer (1972)
Varning för tjuren (1972)
Camargue – det förlorade landet (1972)
Abortfrågan i Frankrike (1971)
Italienska skilsmässor (1971)
Få mig att skratta (1970)
Balladen om Thérèse (1970)
Ferai (1970)
Illusionernas slott (1970)
Från ett avlägset land (1968)
Manus:
Fem över tolv (2000)
Flickor, kvinnor – och en och annan drake (1997)
Gott om pojkar, ont om män? (1995)
Jerzy Grotowskis Teatr Laboratorium (1992)
Resa i åskådarens inre (1991)
Rosenholm (TV-serie, 18 episoder, 1991)
Flickan vid stenbänken (1989)
Kamelresan (1989)
Santosh – ökenflickan (1989)
Anand – en pojke med två ansikten (1989)
Varsågod och rid! (1989)
Maskrosbarn (1989)
På liv och död (1986)
Wien – i skuggan av det förflutna (1986)
Den tredje lyckan (1983)
Svenska färger (1981)
Frihetens murar (1978)
Långt borta och nära (1976)
Fem dagar i Falköping (1975)
Promenad i de gamlas land (1974)
Drakar, drömmar – och en flicka från verkligheten (1974)
Jag gillar inte att leva ute i det fria (1972)
Schackspelet (1972)
Den siste riddarvampyren (1972)
Storstadsvampyrer (1972)
Varning för tjuren (1972)
Camargue – det förlorade landet (1972)
Abortfrågan i Frankrike (1971)
Italienska skilsmässor (1971)
Få mig att skratta (1970)
Balladen om Thérèse (1970)
Ferai (1970)
Illusionernas slott (1970)
Från ett avlägset land (1968)
Produktionsledare:
Fem över tolv (2000)
Jerzy Grotowskis Teatr Laboratorium (1992)
Resa i åskådarens inre (1991)
Kamelresan (1989)
Santosh – ökenflickan (1989)
Anand – en pojke med två ansikten (1989)
Varsågod och rid! (1989)
Svenska färger (1981)
Promenad i de gamlas land (1975)
Drakar, drömmar – och en flicka från verkligheten (1974)
Jag gillar inte att leva ute i det fria (1972)
Schackspelet (1972)
Den siste riddarvampyren (1972)
Storstadsvampyrer (1972)
Varning för tjuren (1972)
Camargue – det förlorade landet (1972)
Abortfrågan i Frankrike (1971)
Italienska skilsmässor (1971)
Få mig att skratta (1970)
Balladen om Thérèse (1970)
Ferai (1970)
Illusionernas slott (1970)
Klippning:
Jerzy Grotowskis Teatr Laboratorium (1992)
Resa i åskådarens inre (1991)
Flickan vid stenbänken (1989)
Kamelresan (1989)
Santosh – ökenflickan (1989)
Anand – en pojke med två ansikten (1989)
Varsågod och rid! (1989)
På liv och död (1986)
Wien – i skuggan av det förflutna (1986)
Den tredje lyckan (1983)
Svenska färger (1981)
Frihetens murar (1978)
Långt borta och nära (1976)
Fem dagar i Falköping (1975)
Promenad i de gamlas land (1975)
Drakar, drömmar – och en flicka från verkligheten (1974)
Jag gillar inte att leva ute i det fria (1972)
Schackspelet (1972)
Den siste riddarvampyren (1972)
Storstadsvampyrer (1972)
Varning för tjuren (1972)
Camargue – det förlorade landet (1972)
Abortfrågan i Frankrike (1971)
Italienska skilsmässor (1971)
Få mig att skratta (1970)
Balladen om Thérèse (1970)
Ferai (1970)
Illusionernas slott (1970)
Från ett avlägset land (1968)
De rödas uppror (1973)
Ljudtekniker:
Drakar, drömmar – och en flicka från verkligheten (1974)
Roll:
Flickor, kvinnor – och en och annan drake (1997)
Gott om pojkar, ont om män? (1995)
Jag skall bli Sveriges Rembrandt eller dö! (1990)
Utan återvändo…? (1990)
Kamelresan (1989)
På liv och död (1986)
Den tredje lyckan (1983)
Långt borta och nära (1976)
Du gamla, du fria (1972)
Fanny Hill (1968)
Från ett avlägset land (1968)
Masturbationsdrama (1968)
Manusbearbetning:
Fever at dawn (2011)
Arn – riket vid vägens slut (2008)
Arn: tempelriddaren (2007)
Filmkonsulent:
Watching the Moon at Night (2015)
Porträtt av en död (2011)
Blommorna i lägrets skugga (2010)
Varg (2008)
Maria Larssons eviga ögonblick (2008)
Kapten Ahab (2007)
Svarta nejlikan (2007)
Hoppet (2007)
Järnets änglar (2007)
Linas kvällsbok (2007)
Se upp för dårarna (2007)
7 miljonärer (2006)
Frostbiten (2006)
Heartbreak Hotel (2006)
Inga tårar (2006)
Min frus förste älskare (2006)
Moreno & tystnaden (2006)
När mörkret faller (2006)
Offside (2006)
Spelar du i kväll? (2006)
Wellkåmm to Verona (2006)
Den bästa av mödrar (2005)
Carambole (2005)
Den utvalde (2005)
Dråpet (2005)
Fyra veckor i juni (2005)
Halva sanningen (2005)
Harrys döttrar (2005)
Innan frosten (2005)
Kocken (2005)
Made in Yugoslavia (2005)
Mastermind (2005)
Miraklet i Småland (2005)
Mun mot mun (2005)
Ninas resa (2005)
Sandor /slash/ Ida (2005)
Stockholm Boogie (2005)
Vinnare och förlorare (2005)
Macbeth (2004)
The Queen of Sheba’s Pearls (2004)
Övrig medarbetare:
Ingas metamorfoser (1991)

Frihetens murar (1978) hos det Digitala Filmarvet

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Silvernymfen för bästa regi och manus vid Monte Carlofestivalen 1990, Maskrosbarn
Guldbagge 1977, Bästa regi Långt borta och nära (första kvinna att erhålla Guldbagge)
Kritikernas och publikpriset för bästa långfilm vid festivalen i Hyères, Frankrike, 1976, Promenad i de gamlas land
Kritikernas och publikpriset för bästa kortfilm vid festivalen i Hyères, Frankrike, 1976, Camargue – det förlorade landet

Do you know more about Marianne Ahrne?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles