Mika Gustafson (SE)

Regissör, manusförfattare, producent, mm. Studerat filmlinjen på Fridhems folkhögskola 2010-2012, examen Akademi Valands regiutbildning 2016.

Mika Gustafson arbetar med en metod och estetik som blandar dokumentär och fiktionsfilm. Med sitt konstnärskap vill hon utmana bilden om den kvinnliga kroppen som sårbar och ifrågasätter vem som berättar historien och vem som äger blicken.

Efter att ha gått filmlinjen på Fridhems Folkhögskola blev Mika Gustafson 2013 antagen till en av de sex regiplatserna vid Akademi Valand (Filmhögskolan). 2016 tog hon examen med sin examensfilm Mephobia, som visades på Göteborgs Filmfestival.  Gustafsons ambition är att visa de bilder och berätta de historier som hon tycker fattas i den större filmiska berättelsen om vad det är att vara människa – fler måste få känna igen sig och få utrymme för bekräftelse av sina upplevelser. Mephobia handlar om ett par parallella tjejgäng, det ena i lågstadieålder, det andra äldre gänget, som står i fokus. De båda gängen präglas av frustration och rastlöshet som mynnar ut i provocerande uttryck som tänjer och flyttar på gränser. Med filmen vill Gustafson rubba normerna för den kvinnliga kroppen som sårbar – men också ifrågasätta och problematisera blicken och berättarperspektivet; vem som betraktar och vem som berättar. För att nå sitt mål experimenterar hon med det filmiska berättandet, Mephobia är inte baserad på ett linjärt berättande, utan består av fristående scener som ändå hör ihop.

Det experimentella filmberättandet har präglat även Mika Gustafsons tidigare kortfilmer, som även de ställer frågor om makt. I Smygfilmar min pojkvän efter att vi bråkat..;) (2013) filmar en ung kvinna sin pojkvän i ett privat ögonblick – som titeln antyder – just efter att de bråkat. Mot hans vilja låter hon kameran studera hans oklädda kropp. I efterföljande 22nd May (2014) närmar sig Gustafson handlingen för Mephobia. Filmen visar hur en grupp unga tjejer tar en ung killes telefon ifrån honom för att sedan tvinga honom att klä av sig på överkroppen medan de filmar honom med hans egen telefon, som blivit som en gisslan. Men de tröttnar på leken och lämnar killen när situationen förlorar sin spänning för dem. Mika Gustafsons filmer återkommer till ett problematiserande av dagens förutsättningar för att filma, framförallt den makt som den som håller kameran besitter.

Drivet och motivationen för hennes filmskapande bottnar i avsaknaden av bilder Mika Gustafson själv kan spegla sig i, känna igen sig i.
– I svensk film saknas fortfarande komplexa kvinnokaraktärer och, ja, egentligen porträtt av alla som inte är vita cismän, säger hon i en intervju.
Tillsammans med regissörerna Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis har hon skapat långfilmsdokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat (2017). De tre träffades när de gick filmlinjen på Fridhems folkhögskola. De fann varandra i behovet av att göra något tillsammans, då filmskapande trots sin kollektiva natur ändå kan vara ensamt. Filmen är ett intimt porträtt men med brett tilltal och är ett feministiskt tidsdokument utifrån Silvanas person. Ambitionen från filmskaparnas sida är att undvika att reproducera ”den liberala berättelsen” och försöka att bryta mot strukturer för hur individer, som inte faller inom förhärskande normer, framställs.

Freya Kilander (2017)

 

Citat: Göteborgsposten (GP.se)

Basic info

Main profession: Director
Active: 2012-

Filmography

Regi:
Sisters (2019)
Mephobia (2017)
Mephobia Kids (2017)
Silvana – väck mig när ni vaknat (2017)
22nd May (2014)
Smygfilmar min pojkvän efter att vi bråkat..;) (2013)
Utan definition (2012)

Manus:
Sisters (2019)
Mephobia (2017)
Mephobia Kids (2017)
Silvana – väck mig när ni vaknat (2017)
22nd May (2014)
Smygfilmar min pojkvän efter att vi bråkat..;) (2013)
Utan definition (2012)

Producent:
22nd May (2014)
Smygfilmar min pojkvän efter att vi bråkat..;) (2013)
Utan definition (2012)

Foto:
22nd May (2014)
Utan definition (2012)

Klippning:
Mephobia (2017)
Mephobia Kids (2017)
22nd May (2014)
Smygfilmar min pojkvän efter att vi bråkat..;) (2013)
Utan definition (2012)

Roll:
22nd May (2014)

Rekvisitaassistent:
Hotell (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Guldbaggen Bästa dokumentär för Silvana – väck mig när ni vaknat (2018)

Iconaclastic-priset på Lovers filmfestival i Turin för Mephobia (2017)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles