Niki Lindroth von Bahr (SE)

Regissör, manusförfattare, animatör och konstnär. Född 1984 i Stockholm, verksam sedan 2007. Har avlagt masterexamen i fri konst vid Kungliga konsthögskolan, studerat animation vid Diagonalakademien (Animationsakademien), samt attributmakeri på Nordiska Scenografiskolan.

Konstnären och stopmotion-animatören Niki Lindroth von Bahr växte upp i Stockholm. Samma år som hon föddes, 1984, startade hennes föräldrar det ideellt konstnärsdrivna Nationalgalleriet, där hon hade sin första utställning våren 2014. Konstens värld var alltså aldrig långt borta.

Som 18-åring var hon lärling i konstnären och dokmakaren Arne Högsanders ateljé på Skeppsholmen i Stockholm (där dockorna till Fanny och Alexander skapades). Under sin utbildning i attributmakeri på Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå kom Lindroth von Bahr in på animation genom sin examensfilm En natt i Moskva (2008). En kortfilm med egenhändigt skapade marionettdockor i form av en apa och en katt, som hon själv beskriver som ”taffliga”. Att Lindroth von Bahr sedan fortsatte på det inslagna spåret var inte givet, men efter att filmen visades på Göteborgs filmfestival i början av 2008 har hon fortsatt med animationsfilm.

På Diagonalakademin (numera Animationsakademin) utvecklade Lindroth von Bahr sina kunskaper på en tvååring utbildning i animation och experimentell film. 2010 återvände hon till Göteborgs filmfestival med kortfilmen Tord och Tord (2010) som blev mycket uppskattad. Filmen satte den stil som sedan dess förknippas med hennes filmer, detaljrik stop-motion-animation som inte lämnar något åt slumpen och skapar en fantasi som nästan känns verkligare än verkligheten, där också yta blir innehåll. Filmen handlar om Tord som råkar gå in i grannlägenheten efter att en annan Tord just flyttat in och satt sitt namn på dörren. Filmen nominerades till Guldbagge för Bästa kortfilm, och har visats på ansedda internationella filmfestivaler som Annecy, Berlinale och Sundance.

Niki Lindroth von Bahr fortsatte sina studier med masterstudier i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, där hon tog examen våren 2016. Med filmen Simhall (2014), som kom till under åren på Kungliga Konsthögskolan, återvände Lindroth von Bahr till flera av de festivaler där hennes föregående film turnerat. Simhall fick också den premiär på Göteborgs filmfestival, och har visats på bland annat i Annecy och på Sundancefestivalen. Handlingen utspelar sig i ett badhus inspirerat av Hemsebadet på Gotland, där Lindroth von Bahr tillbringat flera somrar sedan unga år. Simhallen utgör för Lindroth von Bahr och filmens manusförfattare Jerker Virdborg en illustration, eller kanske ett sorgligt minnesmonument, över 1950- och 60-talens svenska välfärdsstat då många badhus och simhallar byggdes, men som idag förfallit till att symbolisera urholkningen av samma välfärdsstat.

Politiska budskap är på flera sätt delar av Niki Lindroth von Bahrs verk. I filmerna är alla karaktärer djur, i Simhall porträtteras de i form av olika utrotade djurarter. Valet av plats var också motiverat av en önskan om att göra en vardaglig plats mer främmande och obehaglig, och djuren i filmen är avgjort mer otrevliga än trevliga.
– Jag tänker att ett djurutseende skapar ett distanserande filter mellan oss och karaktärerna. På det sättet tillåts man släppa tankar på hur karaktären ser ut och man kanske istället får syn på nya saker i det mänskliga beteendet. Jag vill gärna se mina filmer som en sorts moderna fabler.

Utöver sitt filmskapande och övriga konstnärskap har Niki Lindroth von Bahr fortsatt att arbete som attributör, hon har också arbetat med rekvisita och kostymer i flera sammanhang. Tillsammans med Niklas Nilsson arbetade hon på musikvideon till David Bowies Blackstar (2015), på både rekvisita, kostym och den mask som Bowie använder i videon.

-Något av det jobbigaste jag gjort, kommenterar hon.  Vi jobbade febrilt dygnet runt under sex veckor hösten 2015. Men också en fantastisk erfarenhet – och ärofyllt.

Till Johannes Nyholms hyllade kortfilm Las Palmas (2011) gjorde hon dockorna som förekommer i filmen. Johannes Nyholm lånade sedan ut sin röst till en av karaktärerna i Simhall, tillsammans med Carl Johan De Geer.

Min börda (2017) belönades med Startsladden 2017, Göteborgs filmfestivals kortfilmspris och ett av världens största kortfilmpriser, och valdes ut att tävla i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) under Cannes filmfestival 2017. Senare under 2017 fortsatte filmen belönas med priser på internationella festivaler, Cristal-priset på den prestigefulla kortfilmsfestivalen Annecy och pris för bästa kortfilm på Melbourne international film festival. Vid 2018 års Guldbaggegala tilldelades Min börda Guldbaggen för bästa kortfilm. Filmen är sannolikt den mest prisbelönta svenska filmen någonsin, med totalt över 50 priser.

Min börda är cirka 14 minuter lång, men tog 2,5 år att skapa. Historien utspelar sig på ett anonymt köpcentrum vid en motorväg, någonstans i utkanten av en svensk medelstor stad. En plats helt ägnad konsumtion, utan tanke på estetisk utformning eller mänskliga behov.

Lindroth von Bahr visar sitt intresse för samhällsfrågor i filmens handling och form, även om det inte är hennes ambition att driva politiska teser. Min börda berättas med hjälp av karaktärer porträtterade av djurarter som ofta förekommer som försöksdjur, och ämnet för filmen är den arbetsleda och existentiella ångest som kommer av att leva på ”brödjobb,” vilket dansas fram och sjungs ut av djuren i en stil som liknar old school-musikaler.
– Jag har själv erfarenhet av sådana jobb och har haft känslan att tiden bara rinner iväg medan man är fast på en plats och utför uppgifter som inte är särskilt utvecklande. Mina tankar om arbete i kombination med världsläget blev Min börda.

Niki Lindroth von Bahrs nästa projekt blir sannnolikt en animerad tv-serie i stop-motion, en idé hon utvecklar med ett amerikanskt produktionsbolag.

-Jag har tagit fram en idé till en David Lynch-inspirerad thriller om finansvärlden – med någon typ av övernaturliga inslag.

Freya Kilander (2018)

Källor: Arbetet.se, Vimeo.com, Culte, sydsvenskan.se, Djungeltrumman.se, Tidskriften Horisont.

Basic info

Main profession: Director
Born: 1984
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Manus:
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Idé:
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Simhall (2014)
En natt i Moskva (2008)
Producent:
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Foto:
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
Scenograf:
Min börda (2017)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Klippning:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Animation:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
Redigering:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Ljussättare:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Rekvisita:
Las Palmas (2011)
Attributör:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Dockmakare:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)
Dockförare:
Las Palmas (2011)
Drömmar från skogen (2009)
Övrig medarbetare:
Du levande (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Min börda:
Guldbaggen 2018 Bästa kortfilm
Short Cuts Award for Best International Short Film – Toronto International Film Festival
Cristal for Best Short Film – Annecy
Grand Jury Award for Animated Short – AFI Fest
Grand Prix – Anilogue Animation Festival
Grand Prix – Fredrikstad Animation Festival
Audience Award – Fredrikstad Animation Festival
Professional Jury Award – Chicago International Children’s Film Festival
Audience Favorite – Chicago International Film Festival
Shorter is Better Award – Milwaukee Film Festival
Fantastic Shorts Best Picture Award – Fantastic Fest
Award fort Best Director – Paris International Animation Film Festival
Best Film – Fantoche International Animation Film Festival
Best Animation Short Film – Melbourne International Film Festival
Best Animation – Curtas Vila do Conde
Best Composer – NeXt International Film Festival
Best Professional Film – Festival Stop Motion Montreal
Audience Award – Festival Stop Motion Montreal
Best Swedish Short Film – Göteborg International Film Festival
Audience Award – Göteborg International Film Festival
Honorary Mention – Uppsala International Shortfilm Festival

Simhall:
Grand Prix – Anima, The Brussels Animation Film Festival
Programmer’s Award – Chicago International Children’s Film Festival
Honorary Mention – Uppsala International Short Film Festival

Tord och Tord:
Abu Dhabi Film Festival – The Black Pearl Award for Best Animated Short
Fredrikstad Film Festival – Grand Prix
Fantoche Film Festival – Best Story
Curta Cinema – Best Animation
Birds Eye View – Best Short Animation
Eksjö Animation Festival – Audience Award
Nominee – best short film at Guldbaggegalan 2011

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles