Nina Hedenius (SE)

Regissör, fotograf och oberoende filmare. Född 1942 i Solna. Verksam från 1966.

Nina Hedenius är en udda och unik filmskapare. Från början stillbildsfotograf, senare dokumentärfilmare, där hon som regel står för allt; idé, manus, produktion, foto, regi och klipp. Det är dock fotot man främst fäster sig vid när man ser hennes filmer – detaljerna, stämningarna, ljuset.

Nina Hedenius’ första film var ett porträtt av Ralph Lundsten, även han udda och unik, som kompositör av elektronisk musik, Likt vinden far min längtan (1988).  Den följdes av Det speglar i mitt öga (1992), en hyllning till seendet och de osynliga detaljerna. Fyra år senare – hon tar alltid god tid på sig – kom hennes mest kända film, Gubben i stugan (1996). Ett porträtt av en ensam gammal man i en ensligt belägen stuga i Dalarnas  finnskogar.

Närgånget och levande, men helt utan kommentar får vi följa hans vardagliga liv under ett år. Filmen fick en miljon tittare när den sändes i tv.

År 2000 var Nina Hedenius tillsammans med Stefan Jarl och Jan Troell m fl engagerad i projektfilmen Från Sverige i tiden och 2003 kom Konsten att städa, även den ett detaljrikt och stämningsmättat porträtt, nu om en städerskas vardag. På nyårsafton 2009 sändes Naturens gång i tv och recenserades då av Dagens Nyheters tv-kritiker Johan Croneman: “Den absolut bästa svenska filmen på senare år. Alla kategorier.” För den filmen erhöll Hedenius Sveriges filmfotografers pris, Årets filmbana, “för sitt bildmässigt starka filmskapande.” Iakttagelser i tiden kom 2012 och Ode till Bergslagen är under inspelning.

Bengt Forslund (2018)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1942
Active: 1966-

Filmography

Regi:
Iakttagelser i tiden (2012)
Konsten att städa (2003)
Christian – vårterminen 1999 (2000)
Från Sverige i tiden (2000)
Gubben i stugan (1996)
Det speglar i mitt öga (1992)
Likt vinden far min längtan (1988)
Olika världar (1986)
Rundö (1973)
Människor på landet (1972)
Från en gård (1970)
Manus:
Konsten att städa (2003)
Christian – vårterminen 1999 (2000)
Likt vinden far min längtan (1988)
Idé:
Gubben i stugan (1996)
Producent:
Christian – vårterminen 1999 (2000)
Det speglar i mitt öga (1992)
Likt vinden far min längtan (1988)
Foto:
Konsten att städa (2003)
Christian – vårterminen 1999 (2000)
Gubben i stugan (1996)
Det speglar i mitt öga (1992)
Likt vinden far min längtan (1988)
Klippning:
Konsten att städa (2003)
Gubben i stugan (1996)
Det speglar i mitt öga (1992)
Likt vinden far min längtan (1988)
Ljudtekniker:
Gubben i stugan (1996)
Det speglar i mitt öga (1992)
Likt vinden far min längtan (1988)
Stillbildsfoto:
Gubben i stugan (1996)
Trettio pinnar muck (1966)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Nina Hedenius?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles