Pernilla Oljelund (SE)

Manusförfattare, författare och journalist. Född 1962 i Bromma, Stockholm.

Pernilla Oljelund har studerat litteraturvetenskap, informationskunskap och statsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon har skrivit manus till bland annat julkalendrarna Pelle Svanslös (1997) och Kaspar i Nudådalen (2001). Ungdomsthrillern Det brinner (2002) nominerades till en internationell Emmy 2003 som bästa dramaserie för barn. Nominerades till en Guldbagge 2012 för bästa manuskript för Stockholm Östra (2011).

Pernilla Oljelund är en av svensk films mest erfarna och skickligaste manusförfattare. Med succéserien för tv, Fröken Frimans krig, som handlar om den svenska kvinnorörelsen i 1900-talets början, har hon också skapat historia som en pionjär inom svensk film och tv.

Manusförfattandet är ett av de filmyrken som sällan uppmärksammas och därtill är det ett ensamt arbete. Filmförfattaren står oftast i bakgrunden när regissör och skådespelare av mer naturliga skäl tar plats i rampljuset. Därför kan det vara av särskilt intresse att lyfta fram de manusverkstäder som funnits i svensk film- och tv-historia och som händelsevis har letts av kvinnor. Under drömfabriksåren var Stina Bergman chef för SF:s manuskriptavdelning, där Ingmar Bergman tog sina första steg i filmbranschen.

På 1990-talet var Ingrid Dahlberg chef för SVT Drama, den avdelning inom Sveriges television som producerade tv-dramatik. SVT Drama hade en bred produktion och producerade allt från såpor som Rederiet till Ingmar Bergmans Den goda viljan, via Lars Molins enaktare och tv-dramatik av Stig Larsson.  SVT Drama var en plantskola för dåtidens unga filmskapare och särskilt för blivande manusförfattare. Idén var att man först och främst skulle lära sig hantverket, det vill säga de regler som styr ett genrebundet dramatiskt berättande, innan man fick chans att pröva på egna idéer.

Pernilla Oljelund hade en bakgrund som journalist innan hon kom till SVT Drama i mitten av 1990-talet. Hon började som en av SVT Dramas många manusförfattare och skrev ett 30-tal av Rederiets totalt 318 avsnitt. Oljelund skrev även manus till julkalendern Pelle Svanslös (1997) och till Pip-Larssons (1998). Under tiden arbetade hon med egna manusprojekt.

Tillsammans med Charlotte Lesche skrev hon manus till Längtans blåa blomma som 1998 blev en miniserie i fyra delar med Eva Röse och Reuben Sallmander i huvudrollerna. Det var något så ovanligt som en romantisk tv-serie med en kvinnlig huvudperson i historisk miljö, närmare bestämt början av 1800-talet och det rysk-svenska krig som blev Sveriges sista krigsinsats. Manus byggde på en romanserie av Alice Lyttkens och därmed drog Oljelund även fram ett bortglömt svenskt författarskap ur skuggorna.

Under 2000-talet har Oljelund skrivit manus till kriminalserier som Wallander (2009-2010) samt debuterat som barnboksförfattare. 2011 skrev hon manus till sin första långfilm, Stockholm Östra, för vilket hon guldbaggenominerades. Julhelgen 2013 sändes de första avsnitten av Fröken Frimans krig, som blev en stor succé. En fjärde säsong av serien är planerad att sändas julen 2017.

Fröken Frimans krig är den första stora dramatiseringen av kvinnohistoria i svensk tv och mottogs med förtjusning av både publik och kritik. Historiens karaktärer är fiktiva men bygger på kvinnorna som startade konsumentföreningen Svenska Hem 1905. Fröken Friman själv, gestaltad av Sissela Kyle, är inspirerad av Anna Whitlock, en av förgrundsfigurerna inom Svenska Hem och svenska kvinnors rösträttskamp.

Seriens tredje säsong sändes ungefär samtidigt som den brittiska filmen Suffragette hade premiär, en film som på ett jämförbart sätt dramatiserar välkända historiska händelser. Trots att vi i Sverige inte är ovana vid att se film som bygger på sanna händelser, så kallade ”true stories”, hamnade Fröken Frimans krig i blåsväder. Serien, eller snarare dess upphovskvinna Pernilla Oljelund, anklagades för att ha slarvat med historiska fakta. Hon påpekade då att ett filmmanus är en dramatisering av verkligheten och alltså inte bör kritiseras för något annat än vad det är: ett stycke fiktion.

Mikaela Kindblom (2017)

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1962
Active: 1998-

Filmography

Manus:
Fröken Frimans krig (tv, 2013)
Nobels testamente (2012)
Stockholm Östra (2011)
Wallander – vittnet (2010)
Wallander – dödsängeln (2009)
Wallander – prästen (2009)
Wallander – skulden (2009)
Freddies och Leos äventyr (2003)
Laura Trenter presenterar: Det brinner! (2002)
Skeppsholmen (2002)
Pusselbitar (2001)
Kaspar i Nudådalen (tv, 2001)
Pelle Svanslös och den stora sKATTjakten (2000)
En dag i taget: Medicinberoende (1999)
Ett litet rött paket. Tredje gången gillt (1999)
Längtans blåa blomma (1998)
Pip-Larssons (1998)
Pelle Svanslös (tv, 1997)

Samproducent: 
Stockholm Östra (2011)

 

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles