Serina Björnbom (SE)

Linjeproducent, producent, produktionsledare mm. Född 1956 Stockholm.

Serina Björnbom började i filmbranschen genom att arbeta med distribution och filmuthyrning på Europafilm. Under tiden där blev hon intresserad av produktion – det var ju ett vertikalt, integrerat bolag av den gamla stammen som rymde allt: produktion, distribution och visning. Under producenten Anne Ottos överinseende ägnade sig Serina åt reklamfilms- och utbildningsfilmproduktion för bio och tv (Anslagstavlan).  När Europafilm köptes av SF hamnade Serina på legendariske producenten Walle Bergendahls avdelning – och fick snart hoppa in extra som scripta på Lasse Hallströms Mitt liv som hund, ett uppdrag hon delade med Anette Mandoki. Trots att Serina beskriver sig som “Sveriges sämsta scripta” var hennes insatser bra nog för två Hallström-filmer till; Alla vi barn i Bullerbyn och Mer om oss barn i Bullerbyn.

– Det kanske inte märktes så mycket eftersom Lasse alltid klippte filmerna redan i huvudet, konstaterar hon trettio år senare.

Att fortsätta i filmbranschen var ett självklart beslut och steget till  inspelnings- och produktionsledare föreföll logiskt. Numer varvar Serina Björnbom flitigt sina uppdrag mellan långfilm och tv-serieproduktioner som hon linjeproducerar.

-Som linjeproducent funkar jag väl mest som produktionens studierektor, säger hon. Håller ordning på personal, budget och skapar förutsättningar för att filmens kreatörer kan genomföra sin vision.

Ramarna för en långfilm eller tv-serie är oftast desamma – men jobbet skiftar ändå mycket, beroende på de människor som är involverade, liksom givetvis själva berättelserna och det kreativa materialet som skapar nya utmaningar i varje sammanhang.

I Korparna har Serina Björnbom varit involverad som linjeproducent från start, sedan två år.

-Jens (Assur) har haft en väldigt tydlig vision från allra första början och en bestämd idé om hur filmen skulle göras. Synnerligen fokuserad och envis, säger Serina och lägger till: Det gäller för övrigt Reine Brynolfsson också i huvudrollen – de har bägge gått all in. Reine stängslade, bröt sten och jobbade för att bli rollen.

-Alla i teamet bakom Korparna var väldigt engagerade och kände att det var ett speciellt sammanhang.

För närvarande arbetar Serina Björnbom med Stockholm Requiem, en tv-serie för C More och TV4, i regi av Karin Fahlén och Lisa Ohlin, baserad på Kristina Ohlssons krimromaner.

Jannike Åhlund (2017)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1956
Active: 1986-

Filmography

Producent:
The Stig-Helmer Story (2011)
Höök (tv-serie, 2006-2008)
Tre Kronor (tv-serie, 1997-1999)
Produktionsledare:
Sandor /slash/ Ida (2005)
Lilla Jönssonligan på kollo (2004)
Hälsoresan (1999)
Reine & Mimmi i fjällen! (1997)
En på miljonen (1995)
Lotta 2 (1993)
Lotta på Bråkmakargatan (1992)
Den ofrivillige golfaren (1991)
Nils Karlsson Pyssling (1990)
Linjeproducent:
Unga Astrid (2018)
Korparna  (2017)
Hallåhallå (2014)
Vi är bäst! (2013)
Hypnotisören (2012)
The Stig-Helmer Story (2011)
Sound of Noise (2010)
Storm (2006)
Buss till Italien (2005)
Misa mi (2003)
Roll:
Vi är bäst! (2013)
Regiassistent:
Mannen på balkongen (1993)
Rådgivare:
Livet är en schlager (2000)
Scripta:
Mer om oss barn i Bullerbyn (1987)
Alla vi barn i Bullerbyn (1986)
Inspelningsledare:
Pillertrillaren (1994)
Kådisbellan (1993)
“Harry Lund” lägger näsan i blöt! (1991)
Freud flyttar hemifrån … (1991)
Blankt vapen (1990)
Peter och Petra (1989)
Mimmi (1988)
Produktionsekonom:
Stora och små män (1995)
Efterarbetsansvarig:
Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
Övrig medarbetare:
Sixten (1994)
Agnes Cecilia – en sällsam historia (1991)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Do you know more about Serina Björnbom?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles