Tone Andersen (NO)

Fotograf, regissør, produsent og manusforfatter. Født i 1975.

Tone Andersen er fra Trondheim. Hun studerte filmvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer. Hun har også bachelorgrad i Film & Video fra The Surrey Institute of Art & Design i Storbritannia.

Sammen med regissør Line Halvorsen reiste Tone Andersen til den okkuperte Vestbredden i 2002 for å bidra med åpningen av et pressesenter på Mangerplassen. Andersen og Halvorsen var tilknyttet filmselskapet Rabalder film, og deltok i et utviklingsprosjekt i regi av Fredskorpset. Forholdene var imidlertid vanskelige. 16 journalister fra pressesenteret ble arrestert av israelske myndigheter. Flere journalister ble såret.

Andersen og Halvorsen dro omsider til Jerusalem, men returnerte til Betlehem en stund senere. Det var da de kom i kontakt med tre palestinske ungdommer som tilbrakte hverdagen med å kaste stein på israelske okkupanter. Over en periode på seks måneder i 2002, fulgte Andersen og Halvorsen tre palestinske ungdommer med filmkameraet. Opptakene resulterte i dokumentarfilmen Et steinkast unna (2003) som handler om livet under okkupasjon i en flyktningeleir. Filmen har blitt vist på festivaler over hele verden, og vant gullstolen for beste dokumentar ved Kortfilmfestivalen i Grimstad, Amanda-prisen for beste dokumentarfilm under Filmfestivalen i Haugesund, og ’Human Rights Award’ ved Sidewalk Moving Picture Festival i USA.

Andersen ble boende flere år i Betlehem, hvor hun jobbet med film og TV. I 2004 laget Andersen kortdokumentaren Mitt Land – en fortelling om palestinere i Israel, som tar for seg utfordringene for palestinske innbyggere av Israel. Andersen hadde så et kortere opphold i USA, hvor hun bidro som fotograf på Halvorsens neste prosjekt, den prisbelønte dokumentarfilmen USA mot Al-Arian (2007).  I 2007 flyttet Andersen tilbake til Norge, hvor hun fortsatte å jobbe med dokumentarfilm. Hun har jobbet på mange internasjonale prosjekt og filmet i konfliktfylte områder som bl.a Bosnia, Serbia, Pakistan, Afghanistan, Libanon, Kongo og Irak.

I 2009 laget Andersen musikkvideoen Look for Me – The Children of Gaza, med Trondheimsbandet Nagant. Filmen ble laget som en kommentar på den 3 ukers lange Gaza-krigen i årsskiftet 2008/2009. I filmen brukte hun egne arkivopptak fra Gaza-stripen, Jenin Flyktningleir, og Betlehem.

Andersen har holdt flere kurs og verksted om film og filmfoto, og i årene 2009 – 2011 arrangerte hun sammen med regissør Åse Svenheim Drivenes deltakende videokurs for norske mindreårige asylsøkere, i samarbeid med Redd Barna og Hvalstad Asylmottak. Målet var at barna skulle kunne formidle seg selv og sine opplevelser på egne premisser, og samtidig bryte barrierer mellom dem og samfunnet forøvrig.

Høsten 2011 reiste Andersen tilbake til Palestina for å gjøre opptak til When the Boys Return (norsk tittel: Mellom murene). Filmen følger en terapi-gruppe med palestinske barn som har sittet i israelske fengsel. Filmen ble produsert av Tone Grøttjord og Anita Rehoff Larsen i Sant og Usant, og co-produsert av Al-Jazeera international. Den hadde verdenspremiere under IDFA i 2012, og vant priser ved Al Jazeera International Film Festival og Olympia Children Documentary Film Festival følgende år.

I årene 2013-2015 jobbet hun som høyskolelærer i filmfoto på Westerdals Oslo ACT, samt som medialærer for innvandrerkvinner ved Urtehagen videregående privatskole.

I 2016 opprettet Andersen selskapet Klar Film AS med sin partner Mamdooh Afdile. De utvikler ideer for film og TV, hvor Andersen jobber som produsent og manusforfatter.

Martin Parker

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1975
Active: 2001-

Filmography

Foto:
Ja, vi elsker Cricket (Cricketing the Streets of Oslo, 2015)
Glade jul (2014)
The Road to Bethlehem (2014)
When the Boys Return (2012)
The Kingdom of Mister Edhi (2011)
Å leve uten penger (2010)
Look for Me – the Children of Gaza (2009; musikkvideo)
En trussel mot oss alle (2008)
Førsteklassingene (2008)
USA mot Al-Arian (2007)
1.klassingene (2007)
Ritas venner (2005)
Et steinkast unna (2003)
Regi:
Mellom murene (When the Boys Return, 2012)
Look for Me – The Children of Gaza (2009)
Mitt land – en fortelling om palestinere I Israel (2004)
Manus:
When the Boys Return (2012)

Do you know more about Tone Andersen?

Please write to us if you think that we have missed something and if you have more information to provide.

Search in: database or articles