Dominika Daubenbüchel (SE)

Klippare. Född 1965 i Västtyskland. Utbildad vid DI:s klipp- och redigeringslinje. Verksam sedan 1992.

Dominika Daubenbüchel föddes i Västtyskland och flyttade mer eller mindre av en slump till Sverige i tjugoårsåldern. I boken ”Att göra tv-program” berättar hon att det kanske var Bergmans filmer som undermedvetet lockade henne hit och till filmen. Vilken inriktning hon skulle ta var hon inte säker på, men hade en idé om att lära sig mer om filmens byggstenar bakifrån – det vill säga genom processens sista steg, klippningen. Efter studier på en privat filmskola kom hon in på Dramatiska Institutets klipp- och redigerarutbildning. Där gjorde hon kortfilmerna Gretchen aus Oberdorf (1992) och Euro Boy (1993).

Efter utbildningen har hon rört sig inom filmens alla genrer – tv, reklam och musikvideor. 1994 inledde hon samarbetet med filmaren Stig Björkman och klippte hans Kuba-dokumentär Alla våra morgondagar, och de ska återkommande arbeta tillsammans på fler filmer.

Hon klipper de två barnfilmerna Kalle Blomkvist – mästerdetektiven lever farligt (1996) och uppföljaren Kalle Blomkvist och Rasmus (1997) i nostalgiskt bulldoftande bilder. Och hamnar lite i humorsvängen med Reine & Mimmi i fjällen! (1997) och Hälsoresan: En smal film av stor vikt (1999).

Daubenbüchel har berättat att just komiska effekter kan vara knepiga om man kanske inte delar regissörens humor och klipper bort själva poängen genom någon liten ändring av ett bildutsnitt. Något hon fick känna på i samarbetet med Lasse Åberg.

Dokumentärfilmaren och fotografen Maud Nycander är jämte Björkman en annan följeslagare genom Daubenbüchels karriär. Deras första film tillsammans var kortisen Häktet från 2001, som följdes upp med ett porträtt av översättaren och poeten Einar Heckscher i Huvet i hissen 2002. Nycander och Daubenbüchel har arbetat på flera kortfilmer tillsammans och med så vitt skilda världar som hiphopbandet The Latin Kings i filmen med samma namn från 2004, till det fängslande och guldbaggebelönade porträttet Nunnan från 2007. Filmen handlar om 19-åriga Marta som tar det radikala beslutet att gå med i Karmelitorden, den strängaste av alla klosterordnar.

Excentriska och starka kvinnor finns starkt representerade på Daubenbüchels långa meritlista. Under arbetet med Rebecka Rasmussons Alice och jag, en dokumentär om premiärlejonet och tandläkaren Alice Timander från 2006, reflekterade hon över sin roll makthavare och hur hennes val av bilder påverkar framställningen av någon. Fingertoppskänsla och respekt för den personliga integriteten, trots närgångna porträtt, fick hon arbeta fram i exempelvis Åsa Ekmans Mammas comeback (2011), om en kvinnlig racerstjärna som gör comeback, och en liten kortfilm om den excentriska och bipolära pianisten Ann-Mari Fröier i Mozart och mums-mums (2012) av Marie Lundberg.

Daubenbüchel har sagt att klipparbete är svårbeskrivet, men kan liknas vid ett slags rytmisk bilddans. Hennes förebild är Scorsese-favoriten Thelma Schoonmaker, som hon beundrar för hennes förmåga att överraska utan att störa filmen.

Själv har hon fått arbeta en del med att sammanföra äldre arkivfilmer av olika format med senare inspelat material. Detta gäller inte minst i samarbetet med Björkman. Daubenbüchel klippte hans Bilder från lekstugan (2009) som utgick från Ingmar Bergmans egenhändigt filmade smalfilmer från 50-talet. Och saxade samman bakomfilmer från Bergmans Persona till Saraband i … men filmen är min älskarinna (2010). Dokumentären Fanny, Alexander & jag (2013) gick bakom kulisserna, då Björkman följer regissören och de skådespelare som närmar sig Bergmans text i en uppsättning på Dramaten.

Under arbetet med guldbaggenominerade dokumentären Jag är Ingrid, där Daubenbüchel även deltagit i manusarbetet, tog fynden i filmskatten aldrig slut. När teamet trodde sig vara klara med klippningen, kom en av Ingrid Bergmans döttrar med ännu en låda med stjärnans egna super-8-filmer och man fick tänka om. Trots att många ‘darlingar’ fick dö, erhöll filmen ett hedersomnämnande i Cannes 2015.

Omfånget på det filmade materialet till Marcus Lindeens Flotten var också av en magnitud som gjorde både producenten Erik Gandini och klipparen lite oroliga. Daubenbüchel kom att dela arbetet med en annan klippare för att klippa de autentiska bilderna från ett socialt experiment 1973, då den spansk-mexikanske antropologen Santiago Genovés lät tio personer leva på en flottliknande farkost under 101 dagar, och bilder från den uppbyggda studio som varit Lindeens spelplats för att rekonstruera händelsen över fyrtio år senare. Denna live-actiondokumentär har vunnit pris för bästa film vid danska Dox:Award, CHP:DOX och hade premiär i september 2018. Några månader senare guldbaggenominerades Flotten som Bästa dokumentär – och Dominika ocvh kollegan Alexandra Strauss för Bästa klipp av filmen.

Louise Lagerström (2018)

Källa: Att göra tv-program

Basic info

Main profession: Editor
Born: 1965
Active: 1992-

Filmography

Regi:
Gretchen aus Oberdorf (1992)
Manus:
Jag är Ingrid (2015)
Gretchen aus Oberdorf (1992)
Klippning:
Flotten (2018)
Bara tre minuter kvar (2015)
Jag är Ingrid (2015)
Dawn in a City Without Name (2014)
Med ögon känsliga för grönt – Barbro Högberg (2014)
Fanny, Alexander & jag (2013)
Farmor Ruth och hennes döttrar (2013)
Babels torn på Bobi bar (2012)
Dublin (2012)
Ingen man i sikte (2012)
Love During Wartime (2012)
Maneuvers in the Dark (2012)
Mozart och mums-mums (2012)
Mammas comeback (2011)
… men filmen är min älskarinna (2010)
Gzim Rewind (2010)
Som en pascha (2010)
Till Maria (2010)
Bilder från lekstugan (2009)
Jag ville va doms kompis (2009)
Jag är Ziggy (2008)
Nunnan (2007)
Alice och jag (2006)
Damtoaletten (2006)
Hilma (2006)
Rum för sjuka själar (2006)
Agadir here vi kommer (2005)
Blindgångare (2005)
Det luktar Urban (2005)
Kärlek och fiskpinnar (2005)
Mellan rum (2005)
Jonas och verkligheten (2004)
The Latin Kings (2004)
12 år (2003)
Jag reder mig nog (2003)
Stockholm 75 – en film om en f.d. RAF-terrorist (2003)
Huvet i hissen (2002)
Stackars Tom (2002)
Häktet (2001)
Hälsoresan (1999)
Majn harts gehert tsum tatn (1999)
Kalle Blomkvist och Rasmus (1997)
Reine & Mimmi i fjällen! (1997)
Kalle Blomkvist – mästerdetektiven lever farligt (1996)
Alla våra morgondagar (1994)
Euro Boy (1993)
Gretchen aus Oberdorf (1992)
Redigering:
Amerasians (1998)
Fotoassistent:
Flumsnack (1994)
Synkläggning:
Tala! Det är så mörkt (1993)
Översättare:
The Planet (2006)
Övrig medarbetare:
Horungen (2017)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

ContactChange or add informationGet in touch with us

Note:

Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

Search in:
Professional Directory or Articles